Dressoir ‘Hippocampus’

Voor een particuliere klant kreeg ik de opdracht een dressoir te ontwerpen. Het dressoir moest minimaal ruimte bieden aan een 32” tv en de bijbehorende audioapparatuur. De maximale breedte diende 280 cm te zijn en verder was het de wens dat de kast licht en luchtig zou ogen.

Tijdens het ontwerpproces heeft de kast verschillende stadia gekend. De eerste versies waren rechttoe rechtaan, met een serie kastruimtes op een rij. De variatie zat hem vooral in het gebruik van verschillende materialen. Doordat de kast enigszins voorspelbaar en ‘standaard’ bleef heb ik op een rigoreuze manier de kast in tweeën gedeeld en de rechter helft in hoogte verschoven ten opzichte van de linker helft. Om dit te benadrukken zijn de onder- en bovenzijdes van beide delen in lengte aangepast waardoor beide kastdelen als het ware in elkaar zijn geschoven. Hierdoor ontstonden er een aantal gevarieerde ruimtes in de kast; een ruimte voor de tv, ruimte voor audioapparatuur, links en rechts kastruimtes voor diverse spullen en drie lage ruimtes voor lades. Als laatste ingreep heb ik de uiteinden van de kast niet haaks maar rond gemaakt waardoor de kast als geheel lichter oogt.

Bijzonder om te noemen is dat de opdrachtgever hersenonderzoeker is en dat hij bij de presentatie van het ontwerp onmiddellijk overeenkomst in vorm zag met de hippocampus, een belangrijk onderdeel van de hersenen. Puur toeval, maar wel heel bijzonder en een extra leuk detail aan deze opdracht. We hebben toen ook direct besloten om het dressoir ‘Hippocampus’ te noemen.

Materialen: Diverse plaatmaterialen gefineerd en gelakt

Afmeting: 280 (b) x 68 (h) x 48(d) cm.